Prawidłowe nawyki żywieniowe
Miasto promotorem zdrowego żywienia w szkołach i przedszkolach.
Zdrowe żywienie decyduje o jakości i długości naszego życia – im szybciej zaczniemy je stosować, tym lepiej. Oprócz zdrowych produktów ważne, by ograniczać stosowanie cukru, soli i tłuszczów, a także unikać smażenia. W leżajskich przedszkolach i szkołach od 2017 roku tradycyjne gotowanie w wodzie lub smażenie, które pozbawia potrawy sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin, zastąpiono piecami konwekcyjno-parowymi. Posiłki gotowane na parze (warzywa, ryby, mięso) zachowują wszystkie naturalne składniki. Dodatkowym walorem pieców jest możliwość jednoczesnego przygotowania kilku potraw naraz bez obawy, że jedno danie przeniknie zapachem drugiego.
Od 2018 r. w leżajskich placówkach oświatowych prowadzony jest ze strony miasta nadzór nad planowaniem i odpowiednim dobieraniem wartości odżywczej i kalorycznej posiłków. Dodatkowo personel kuchenny ma w obowiązku, by codziennie w menu pojawiały się: owocowe desery, odżywcze koktajle lub sałatki. Tygodniowe jadłospisy każdego przedszkola i szkoły zamieszczone są w zakładce „zdrowe żywienie” na stronie internetowej miasta.